Vuodenvaihde lähestyy ja osalla meistä pyörii jo uudenvuodenlupaukset sekä elämäntapamuutokset mielessä. Suomalaisten uudenvuodenlupausten kärkikolmikon muodostavat liikunnan lisääminen, painon pudottaminen ja lähisuhteisiin panostaminen.

Uudenvuodenlupauksissa on paljon hyvää – uusi vuosi tuo mukanaan uudet kujeet, joista saa innostua. Olisi kuitenkin hyvä miettiä etukäteen, miten saat lupaukset pidettyä paria päivää pitempään. Useiden tutkimusten mukaan lupauksista yli puolet rikotaan ensimmäisten viikkojen aikana, ja vain noin joka kymmenes kestää koko vuoden.

Tähän löytyy luonnollinen syy. Uudenvuodenlupauksia muotoillessa meillä on taipumus keskittyä epäkohtiin tai huonoihin tapoihin, joista haluamme päästä eroon. Tahdomme yön yli muuttua sohvaperunoista himoreippailijoiksi, herkkupepuista salaatinsyöjiksi tai kaoottisista järjestelmällisiksi.

Näin isot muutokset vaativat oikean asenteen ja mielentilan sekä sopivat olosuhteet. Kun uudenvuodenpäivänä heräät pikku darrassa, salaatti ja vesi eivät todennäköisesti tule ensimmäisenä mieleen, vaan kaipaat kunnon rasvaista dagen efter-pizzaa ja kolajuomaa.

Piintyneiden tapojen muuttaminen ovat suuria päätöksiä, joita on hyvä ajoittaa sellaiseen kohtaan, kun olet valmis sitoutumaan isoon muutokseen, eikä tehdä pelkästään siitä syystä että uusi vuosi alkaa.

Älä kuitenkaan luovu tästä uudenvuoden perinteestä! Se edistää tulevaisuuden toivoa ja parhaimmillaan tuo merkityksellisyyttä elämään. Haastankin sinut tänä vuonna antamaan merkityksellisen uudenvuodenlupauksen, ja pysymään siinä!

Tässä kuusi esimerkkiä, jotka saattavat tuoda elämääsi tulevana vuonna enemmän iloa ja täyttymystä

1. Lupaan olla läsnä ja viettää laatuaikaa yhdessä itselleni rakkaiden ihmisten kanssa päivittäin.

2. Lupaan pitää huolta jaksamisestani ja nukkua enemmän. Otan päivänokoset aina tilaisuuden tullen.

3. Lupaan nauttia elämästä ja nauraa joka päivä, erityisesti yhdessä toisten ihmisten kanssa.

4. Lupaan oppia uutta ja mennä mukavuusalueeni ulkopuolelle säännöllisin välein.

5. Lupaan ilmaista kiitollisuuteni päivittäin elämälle ja kaikille, jotka tukevat minua elämänpolullani.

6. Lupaan rakastaa itseäni joka ainoa päivä juuri tällaisena kuin olen.

Mieti, mitä hyviä asioita sinä kaipaat elämääsi juuri nyt ja muotoile niistä positiivisia lupauksia. Myönteisyys rentouttaa aivojamme ja viljelemällä positiivista kierrettä pääset vaivattomammin kohti haluamaasi.

Erityisen tärkeää on löytää ne asiat, joita arvostat elämässä. Jos löydät ne, löydät myös tiesi merkityksellisempään elämään. Toivottavasti keksit tänä vuonna uudenvuodenlupauksia, joista on helppo – ja kivaa – pitää kiinni. Olkoon vuosi 2022 merkityksellisyyden vuosi!

Oikein ihanaa joulua ja onnellista uutta vuotta!

Amy Skogberg