Sijoittaminen on teoreettisesti helppoa, sen kun ostat ja pidät ja myyt ajallisesti hajauttamalla, kun tavoitteesi on saavutettu. Sijoitustaipale ei kuitenkaan ole kenelläkään näin suoraviivainen. Suurimmat haasteet sijoittamiseen tulee psykologiasta, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin. Meidät omat ajatuksemme ovat usein se suurin este sijoittamisessa onnistumiselle. Nyt käydään läpi muutamia psykologisia seikkoja ja miten niihin kannattaa suhtautua.

Ensinnäkin ihmiset ovat laumaeläimiä ja tämä korostuu sijoittamisessa. Sijoituspäätökset kun ovat aina enemmän tai vähemmän epävarmuudella tehty, haetaan toisilta ihmisiltä varmistusta omalle päätökselle. Tämä efekti vielä korostuu, kun olisit tekemässä päinvastaisen päätöksen kuin muut. Helposti ihminen alkaa miettimään olenko sittenkään oikeassa, kun muut tekevät juuri päinvastoin. Pyri näissä tilanteissa olemaan objektiivinen ja perustele oma päätöksesi. Kaikki ostopäätökset kannattaa kirjata sijoitussuunnitelmaan, jotta voit myöhemmin palata niihin ja katsoa olitko oikeassa. Kannattaa myös hyväksyä, että vaikka olisit miten ammattilainen, osa kaupoista on vääriä.

Sijoittamisesta on olemassa myös monia myyttejä ja uskomuksia. Olet varmasti kuullut ”Sijoittaminen on lottoamista.” tai vaikka, että ”Sijoittaminen on vain rikkaille”. Ihmisillä on tapana yliarvostaa matalan todennäköisyyden tapahtumia ja aliarvostaa korkean todennäköisyyden tapahtumia. Tähän auttaa se, ettet tee sijoittamisesta itse liian vaikeaa. Laitat vain sen pankin kuukausisäästäjän menemään, vaikka pienellä summalla rahastoon, näin voit todeta, että tähän ei tarvita mitään yliopistotutkintoja eikä sijoittaminen todellakaan ole vain rikkaille!

Voitonhuuma sokaisee meidät. Se huumaava tunne, kun raha karttuu ja tunnet itsesi kuninkaaksi, valitettavasti estää näkemästä riskejä. Tässä tilanteessa saatetaan ottaa ns. ”tyhmiä” riskejä, koska osataan sijoittaa jo niin hyvin ja menestystä on karttunut. Tällainen ihminen on muisto meidän historialliselta ”saalistaja” ajalta, mikään ei riitä. Toinen ihmisryhmä puolestaan (keräilijät) alkaa varmistelemaan tässä tilanteessa (menettämisen pelko). He eivät enää uskalla noudattaa esimerkiksi omaa sijoitussuunnitelmaa, vaan aletaan pelaamaan puolustuspeliä. Tässä on pakko muistaa vanha viisaus ”Ota tappiot nopeasti ja voitot hitaasti” eli toisin sanoen pään pitää kestää kurssien raketointia yhtä lailla kuin niiden laskuja. Kurssit elää jatkuvasti!

Vaikein haaste päällemme on tunneside osakkeisiin. Miten voisin myydä ne ensimmäiset osakkeet, jotka on vielä tuottaneetkin eniten?! Suora omistaminen synnyttää aina jonkinlaisen tunnesiteen kohteeseen. Näissä tilanteissa emme millään haluaisi uskoa, että aina hyvin tuottanut osake, ei enää olekaan hyvinvoiva yritys. Näistä on lukuisia esimerkkejä, mutta kaikille varmasti parhaiten tunnettu on Nokia. Monet ovat silti omistaneet Nokiaa, vaikka yritys ei ole enää ollenkaan sama kuin kolmekymmentä vuotta sitten. Itse pyrin ajattelemaan osakkeista vain arvopapereina eli fyysisinä dokumentteina, jolloin koen, että niitä on helpompi käsitellä kylmästi. Itse pyrin myös olla korostamatta itselleni minkään yrityksen tärkeyttä tai asemaa salkussani.

Uusin haaste meidän päällemme on tuohon laumakäyttäytymiseen liittyvä tämän ajan ilmiö. Sitä mukaa kun sijoittaminen on yleistynyt ja tullut yhä suositummaksi, on siihen alkanut liittyä tiettyjä sivuilmiöitä. Nämä ovat sijoittamisen gurut. Harva se päivä saa lukea ihmisistä, jotka ovat saaneet omaisuuttaan kartutettua erilaisilla sijoitusinstrumenteilla. Hienoa, kyllä omasta menestymisestä saa puhua! Se mikä tässä ilmiössä on huolestuttavaa, on jälleen se oma pää. Monesti sitä alkaa peilaamaan omaa menestymistään näihin julkisuudessa paistatteleviin, vaikka olosuhteet voisi olla toiset. On myös huomionarvoista, että pelkällä pörssillä rikastuneita ei ole Suomessa. Hekin ovat siis saaneet alun perin sijoittamansa pääoman esimerkiksi palkkatyöstä tai yrittäjyydestä. On syytä muistaa, että rikastuminen sijoittamalla on unelma, joka harvemmin toteutuu, vaurastuminen taas on todennäköistä.

Pitäkää siis pää kylmänä ja uskokaa itseenne ja omaan tekemiseen. Näillä aineksilla syntyy paras keitos!

 

PS. Tässä blogissa ei anneta sijoitusneuvontaa, eikä tämän postauksen sisältöä tule tulkita kehotuksena tai tarjouksena ostaa tai myydä mitään rahoitusvälineitä. Jokainen tekee itse omat sijoituspäätöksensä.

 

Sijoitusterveisin, Helen Karim

Sijoittamisesta jo yläasteikäisenä innostunut ja kiinnostunut yksityissijoittaja. Sijoitussalkku koostuu osakkeista, rahastoista, asunnoista sekä parkkipaikoista. Pirkanmaan Osakesäästäjien hallituksen jäsen kausina 22-26.