Maanantain suuri uutinen oli, kun somealustat Facebook, Instagram ja Whatsapp kaatuivat. Miten palveluiden pimeneminen vaikutti elämään? Tätä hyvinvointiyrittäjä Rita Niemi-Manninen pohtii tuoreessa Instagram-julkaisussaan. Sosiaalisen median rooli on tärkeä, mitä tulee elannon hankkimiseenkin.

Rita myöntää, että aluksi olo tuntui varsin erikoiselta. Epätavallisessa tilanteessa tuntui myös vapauttavalta, kun somessa selailun sijaan sai keskittyä enemmän läsnäolemiseen.

- Eilen alkuillasta some kaatui ja tulihan siitä varsin erikoinen olo. Insragram, facebook ja whatsapp kiinni, ne kanavat mitä eniten tässä käyttää. Tilanne oli jotenkin kuitenkin vapauttavaa, sillä siinä sitä huomasi, miten ”kiinni” somessa on. Miten helposti aina kurkkii eri kanavia ihan mennen tullen ja latailee mystoreja elämästään... tuli oltua enemmän läsnä tilanteissa kokoilta, Rita kuvailee tuntojaan ja jatkaa:

- Työn puolesta oli tosin iso juttu, sillä meidän valmennuksen tukiryhmä on facebookissa, joten se tuntui ikävältä ettei pääse sinne näkemään rakkaiden asiakkaiden kirjoituksia ja vastailemaan polttaviin kysymyksiin.

Katko pisti miettimään, mitä jos sosiaalisen median kanavia ei olisi lainkaan. Missä voisi näkyä ja vaikuttaa yhtä tehokkaasti?

- Pisti miettimään, että mitä jos näitä kanavia ei olisi? Mitä jos ne nyt lopetettaisiin tältä istumalta? Ovathan nämä niin iso osa omaa elämää. Miten jakaisi reaaliajassa tapahtuvia ajatuksia muille? Miten olisi vuorovaikutuksessa näin dynaamisesti? Miten sitten ”seuraisi” ihmisiä? Mihin perustaisi omia ryhmiä? Missä tekisi yhteistyökampanjoita? Missä vaikuttaisi näin tehokkaasti? Kokisiko yksinäisyyttä? Olisiko helpottunut? Mitä siitä oikeasti seuraisi?

- Toki hätä keinot keksii aina. Niin siinäkin tapauksessa varmasti kävisi. Tulisi uutta ja taas viestintä ja sisällöntuotto rullaisi.

Kaiken kaikkiaan sometauko teki hyvää, antoi mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan somen roolia omassa elämässä.

- Summa summarum: teki hyvää pohtia näitä. Teki hyvää pysähtyä ”some-elämän” äärelle. Mun täytyy sanoa, että SOME, SINÄ OLET RAKAS ja te seuraajat: TE OLETTE RAKKAITA. Kiitos, että olette, Rita kiteyttää lopuksi.

Miten somen kaatuminen vaikutti sinuun? Voisitko elää ilman sosiaalista mediaa?

KUVA: Instagram / Rita Niemi-Manninen