11. lokakuuta 2021

Palautuminen on monesti asia, johon aika moni meistä treenaajista unohtaa panostaa ja se alkaa usein näkymään ja varsinkin tuntumaan erilaisina menoa hidastavina kiputiloina ja jumituksina kehossa.

Jos ajatellaan asiaa juuri aktiivisen treenaajan näkökulmasta, niin usein esimerkiksi lihashuoltoon se osa-alue, joka tulee helposti laiminlyötyä ja tästä suoraan tai välillisesti seuraavia ongelmia alkaa kertyä väistämättä jollakin aikavälillä.

Niinkin yksinkertainen asia, kuin venyttely jää monesti tekemättä ja sen seurauksena mm. liikkuvuus heikkenee, palautuminen hidastuu ja harjoitusvaste huononee ja lopulta lihaskireyden aikaansaama jäykkyys voi aiheuttaa virheasentoja, jotka alkavat kuormittaa niveliä ja jänteitä. Myös aineenvaihdunnan ongelmia voi esiintyä puutteellisen palautumisen ja lihashuollon laiminlyönnin myötä. Jumissa oleva lihaksisto ei näin ollen siis vastaa treeniin enää toivotulla tavalla ja kehittyminen on käytännössä mahdotonta ja myös loukkaantumisriski kasvaa merkittävästi.

Näihin samoihin ongelmiin törmäävät toki myös liikuntaa harrastamattomat henkilöt, mutta ns. passiivisella henkilöllä kokonaiskuvaa heikentää edellä mainittujen seikkojen lisäksi myös lihaksiston heikkous ja sen myötä erilaiset tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat, sekä mm. mahdollisesti alhaisempi hapenottokyky.

Yksi klassisimmista lihashuollon elementeistähän on hieronta, jolla saadaan helpotettua lihaskireyttä ja edesautettua liikkuvuutta, mutta usein hierontaankin päädytään vasta siinä vaiheessa, kun ongelmia jo ilmenee. Eli käytännössä ollaan vastaavassa tilanteessa, kun autosta olisi laiminlyöty määräaikaishuollot ja korjaamon puhelinnumeroa hapuillaan vasta siinä vaiheessa, kun auto on hyytynyt tien varteen.

Valitettavan usein tällä toimintamallilla kehonhuoltoa kohtaan onnistutaan kerryttämään myös huomattavasti tuntuvampi negatiivinen taloudellinen vaikutus, kun kokonaisuuteen ilmestyy mukaan mm. lääkärikäyntejä, lääkekuluja, fysioterapiaa ja mahdollisia, pitkiäkin sairauspoissaoloja.

Omassa valmennustyössäni näen rehellisesti sanottuna ihan liikaa asiakkaita, joille lihas- ja kehonhuolto ovat täysin toissijaisia asioita ja vaikka salilla asiakkaille onkin saatavilla hierontaa ja myös naprapaatin palveluita, niin me otimme käyttöömme myös supertehokkaan huippukylmähoidon osaksi tehokasta palautumiskokonaisuutta ja kivunlievitystä.

Mitä on huippukylmähoito?

Kylmä on ikiaikainen keino hoitaa kiputiloja ja turvotuksia ja sitä käytetään edelleen runsaasti monissa eri muodoissa, mutta kyseinen X°Cryo huippukylmähoitoon käytännössä kuitenkin jotain ihan muuta. Se on oikeastaan jääpalapussi päivitettynä 2000-luvulle.

Huippukylmähoitoa annetaan Suomessa kehitetyllä ja valmistetulla X°Cryo laitteella, jolla saadaan jo parin minuutin hoidolla aikaan hoitoalueen ns. thermoshokki, eli paleltumista simuloiva hätätila, jonka ansiosta keho alkaa korjata itse itseään äärimmäisen tehokkaasti. Hoitoalueen aineenvaihdunta vilkastuu, välittäjäaineet aktivoituvat ja palautumisprosessi nopeutuu merkittävästi.

Huippukylmähoito on turvallista ja nopeaa.

X°CRYO on suunniteltu käytettäväksi ihon, nivelten ja lihasten paikallisiin huippukylmähoitoihin eri puolille kehoa. Se soveltuu erityisesti liikkuvuuden lisäämiseen sekä tulehduksien ja turvotuksen lieventämiseen esimerkiksi selässä, polvissa, nilkoissa, ranteissa ja kyynärpäissä. Huippukylmähoitoa voidaan tehdä myös kasvoille siihen suunnitellulla cryofacial-maskilla, joka kylmän lisäksi tuhoaa bakteereita ihon pinnalta erityisen valotaajuutensa ansiosta. X°CRYO-laitteella hoito on helppoa, turvallista ja nopeaa.

Liikkujille harrastajasta kilpaurheilijaan X°Cryo tarjoaa nopeampaa ja tehokkaampaa lihasten palautumista, parantaa liikkuvuutta, nopeuttaa aineenvaihduntaa ja sillä voidaan hoitaa myös erilaisia liikunnan ja urheilun aiheuttamia kudosvaurioita ja kipuja.

Kylmähoidolla voidaan lisäksi nopeuttaa toipumista vammoista ja leikkauksista, sekä helpottaa kroonisia kipuja ja tulehduksia. Aineenvaihduntaa aktivoivana se myös vähentää turvotusta ja nestekertymiä, sekä vähentää stressiä.

Naisena tietysti on syytä muistuttaa, että X°Cryo hoito myös häivyttää ikääntymisen merkkejä, vähentää selluliittia ja aktivoi kollageenin tuotantoa, sekä helpottaa erilaisia iho-ongelmia, kuten aknea ja psoriasista.

Kylmähoito tuo helpotusta iho-ongelmiin.

Kaikki tämä siis parin minuutin hoitokerralla ja parin kympin kustannuksella? Kyllä.

Mutta edelleen on toki syytä muistaa, että kylmähoito, niin tehokasta kun se onkin, ei kuitenkaan lähtökohtaisesti korvaa esimerkiksi venyttelyä tai vahvista kenenkään lihaksistoa, eli silti sen varsinaisen duunin oman hyvinvointinsa eteen joutuu tekemään itse. Tosin siihenhän voi valjastaa avuksi osaavan ja kannustavan valmentajan.

Itse laitetta nyt noin puoli vuotta käyttäneenä voin todeta sen olevan painonsa arvoinen kullassa ja asiakastyytyväisyys on huippuluokkaa. Jo pelkästään se, että monet pitkään kuvuista kärsineet asiakkaat, joilla kivut eivät ole mahdollistaneet liikuntaa kovasta halusta huolimatta, ovat päässeet eroon särkylääkkeistä ja pystyvät taas liikkumaan täysipainoisesti ilman kipuja, on ollut suorastaan liikuttavan hienoa nähdä. Ja näitä tuloksia on saavutettu vain muutamalla 2–3 minuutin hoitokerralla.

Huippukylmä on siis ihan oikeasti ihan huippu juttu.

Ja kuten ennenkin:

  • Jos kaipaat apua treeniin tai ruokavalioon tai jos olet kiinnostunut kokonaisvaltaisesta valmennuksesta tai kenties jopa kilpailemisesta fitnessurheilussa, niin voit ottaa minuun yhteyttä lindanosoite@gmail.com.
  • Jos taas huippukylmähoito Porvoon alueella kiinnostaa, niin sitä meiltä on saatavilla FitFabriken kuntokeskuksessa ilman erillistä ajanvarausta maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 16–19.
  • Jos paremman olon takia ei jaksa Porvooseen asti matkustaa, niin X°Cryo kylmähoitolaitteita löytyy nykyisin ympäri Suomea yhä useammista paikoista ja tarkan listan palvelua tarjoavista toimipisteistä löydät painamalla TÄSTÄ.

 

Terkuin,
Linda

KUVAT: Linda Sundelin