Googlettaessa ”sijoitussuunnitelma” tulee hakutuloksia laidasta laitaan. Osassa neuvotaan laatimaan hyvinkin tarkka ja yksityiskohtainen suunnitelma ja toisissa riittää, että asioita pohtii mielessään. Niin tai näin, itse olen keskitien kulkija tässäkin. Ihan niin kuin itse sijoittamisen aloittamisessa niin tässäkin, pääasia on, että teet jonkinlaisen suunnitelman joka auttaa sinua sijoitusmaailman karikoissa.

Sijoitussuunnitelma on hyvä pitää yksikertaisena ja sen laatimiseen ei tarvitse käyttää tuntitolkulla aikaa. Riittää, että se palvelee kahta asiaa: mikä on tavoite ja miten toimia silloin kun asiat menevät mönkään. Näiden vinkkien avulla pääset helposti alkuun.

1. Mikä on sijoitusbudjettisi/kk?

  • Tähän vastatessa täytyy jollain tasolla tietää oman talouden tulot ja menot. Kuinka paljon jää sijoittamiseen?

2. Millainen sijoittaja olet? Kuinka paljon riskiä pystyt kantamaan? Ja miten jakaa sijoitusvarallisuus riskin kantokyvyn mukaisesti?

  • Ihmiset ovat erilaisia ja kestävät erilailla riskiä. Mitä enemmän riskiä, sitä enemmän tuotto-odotuksia, mutta tämän takia ei kannata valita salkkuun niitä riskisempiä osakkeita. Sinun pitää myös nukkua yösi hyvin. Tässä kohtaa sinun tulee tuntea itsesi ja miettiä rehellisesti miltä tuntuisi menettää vaikka 50% sijoittamastasi summasta. Jos kartat riskiä niin kannattaa miettiä olisiko sinulle sopivampia vaihtoehtoja sijoittaa esimerkiksi asunnot, korot tai vaikka hyvin hajautetut rahastot.
  • Tärkeää on myös miettiä painotus eri sijoitusluokkien välillä. Jos haluat pelata varman päälle voit esimerkiksi sijoittaa korkoihin 80% ja osakkeisiin 20% sijoitettavana olevasta varallisuudesta.

3. Millaiset tavoitteet sinulla on sijoitusten suhteen?

  • Miksi sinä sijoitat? Onko sinulla haaveena eläköityminen aiemmin, matkustelu vai tulevaisuudessa suurempi eläke? Tätä on erityisen hyvä pohtia, sillä silloin tiedät miten kauan sinun tulisi sijoittaa, jotta saavutat tavoitteesi. Kun ajat ovat huonot voit aina palata tähän ja miettiä veisikö huonona aikana myynti tavoitteitasi kohden ( luultavasti ei ). Sijoittamisessa pitää olla pitkäjänteinen ja kestää ne huonommatkin ajat. Toistaiseksi kuopista on aina noustu entistä vahvemmin.
  • Sijoitusaika vaikuttaa myös valitsemiisi sijoituslajeihin. Perinteisiin osakkeisiin sijoittaessa olisi hyvä, että rahalla olisi aikaa olla kiinni vähintään viisi vuotta.

4. Muista välillä päivittää suunnitelmaasi.

  • Palaa suunnitelmaasi aika ajoin ja päivitä sitä tarpeen vaatiessa.
  • Itse tykkään myös pitää päiväkirjanomaista merkintää, kun ostan tai myyn osakkeita. Merkitsen myös lyhyesti syyn miksi toimin näin. Myöhemmin on hyvä tarkastella onko esimerkiksi yrityksen luonne muuttunut olennaisesti ja löytyykö siihen edelleen luottoa.

 

PS. Tässä blogissa ei anneta sijoitusneuvontaa, eikä tämän postauksen sisältöä tule tulkita kehotuksena tai tarjouksena ostaa tai myydä mitään rahoitusvälineitä. Jokainen tekee itse omat sijoituspäätöksensä.

 

Sijoitusterveisin, Helen Karim

Sijoittamisesta jo yläasteikäisenä innostunut ja kiinnostunut yksityissijoittaja. Sijoitussalkku koostuu osakkeista, rahastoista, asunnoista sekä parkkipaikoista. Pirkanmaan Osakesäästäjien hallituksen jäsen kausina 22-26.