Nyt osuikin kohdalle mielenkiintoinen aihe. Tähän nimittäin olen törmännyt vuosien saatossa lukemattomia kertoja ja käynyt aiheesta muun muassa asiakkaiden kanssa hyvinkin monenkirjavia keskusteluja. Monesti ihmiset, joille esimerkiksi kuntosalille lähteminen on ison kynnyksen takana, kyselevät, että miten sitä pitäisi pukeutua.

Oman salini osalta voin rehellisesti ilolla sanoa, että asiakkailla pääosassa on juurikin se tärkein, eli treeni, eikä ne uusinta uutta hohtavat jumppatrikoot. Ihan tavallista t-paitaa ja verkkareita näkee selkeästi eniten ja juuri niin se pitääkin olla. Koko ajatus kalliilla treenivaatteilla ja varusteilla koreilusta tuntuu omalla kohdalla hyvinkin kaukaiselta ajatukselta, mutta käyttötarkoitus, mukavuus ja toimivuus, sekä laatu ovat toki kriteereitä, jotka merkitsevät.

Sama asia päteekin mielestäni hyvinkin universaalisti kaikkiin lajeihin ja harrastuksiin luontoliikunnasta erilaisiin pallopeleihin ja vaikkapa hiihdosta pyöräilyyn tai vaikka kitaransoittoon. Se miten intohimoisesti ja aktiivisesti kukakin harrastuksiinsa panostaa on mielestäni taas jokaisen oma asia, enkä ainakaan itse koe alemmuuden tunnetta, jos joku asiakkaistani olisikin verhonnut itsessä vähän tyyriimpään vaateparteen.

Pienen pienet mikroshortsit ja niukka napatoppikin ovat ihan yhtä lailla sietokykyni rajoissa, vaikka en itse ehkä koekaan edellä mainittua asua kaikista toimivimpana vaihtoehtona. Kantajalleen se puolestaan voi tuoda pientä mielihyvää ja kohottaa itsetuntoa, joten mitäpä moisesta vaivaantumaan. Omalla salilla tosin mm. mainitut mikroshortsit ovat äärimmäiset marginaalinen asuste. Ehkäpä tietyn tyyppistä pukeutumista suosivat ihmiset hakeutuvatkin kollektiivisesti tietynlaisille kuntosaleille, jossa niukasti pukeutuva treenaaja on vain yksi monista ja jonkinlainen oman kehon esille tuonti enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Vanha viidakon sanonta, että ”seura tekee kaltaisekseen” pätee siis myös harrastuksissa ja kuntosaleilla tämä ehkä jossain määrin korostuu, mutta annetaan kaikkien kukkia ja keskitytään vaan omaan tekemiseen, niin kaikilla on hyvä olla.

Luonnollisesti kuntosalillakin tulee tilanteita, joissa esim. collegehousut eivät ole se paras mahdollinen vaihtoehto ja tällainen tilanne voi olla esim. kyykkytreeni, jossa paksuhko collegekangas tarttuu ikävästi polviin erityisesti, jos iho hikoaa paljon. Tästä syystä itse suosin treenihousuja, jotka ovat ihonmyötäisiä ja äärimmäisen joustavia ja yläosissa puolestaan treenitoppeja hyvin pitkälti samasta syystä. Hyvä treenivaate on päällä mielestäni melkeinpä huomaamaton ja sama pätee myös alusvaatteisiin. Silloin kuin treenin voi tehdä täysillä ilman, että vaatteet hiertävät, niin kaikki on vallan mainiosti.

Aktiivisella treenaajalla, joka ei puolestaan ole se pyykkikoneen intohimoisin käyttäjä, voi olla viisaampaa valita puuvillasta valmistettu treenipaita mieluummin, kuin teknisestä materiaalista valmistettu paita, joissa hien haju alkaa erottua pistävänä hyvinkin pian.

Mitä salivaatteita hankkiessa sitten tulee oikeastaan huomioida?

Lyhykäisyydessään oma listani näyttää tältä:

  • istuvuus
  • joustavuus
  • kestävyys

...ja vielä kun vaatteen saumat ja pesulaput eivät hierrä ja hankaa, niin aina vaan parempi.

Tietenkin on taas syytä muistaa, että treenivaatteissa ja harrastusvälineissä on perusteltua kiinnittää huomiota käyttötarpeeseen, eli jos käyt jumpalla vaikka pari kertaa kuukaudessa tai hiihtämässä kerran pari talvessa, niin välineisiin ja vaatteisiin tehtävät mittavat investoinnit voivat olla silkkaa hulluutta. Vastaavasti jos treenaat salilla joskus jopa 12 kertaa viikossa tai soitat vaikka kitaraa useita tunteja päivässä, niin valinnoilla voi hyvinkin olla väliä.

Jos ajatellaan vaikka työvaatteita, joita pidetään päällä 8 tuntia päivässä ja viitenä päivänä viikossa, niin kyllä – vaatteilla on väliä. Siksi onkin aina syytä erottaa ammatin vaatimukset ja satunnaiskäyttö toisistaan. Vai mahtaako satunnaishiihtäjällä olla tarvetta hamstrata kymmeniä, ellei jopa satoja pareja suksia tai kannattaako viikonloppurämpyttelijän investoida siihen 15000 € maksavaan kitaraan?

Vastaavasti, jos ajatellaan vaikka lasten tai nuorten harrastuksia, niin kieltämättä, varsinkin urheiluvälineissä, ne ihan halvimmat ns. markettimallit voivat toimia hyvinkin motivaatiota laskevana tekijänä.

Suomi on toki vapaa maa ja jokainen käyttäkööt varallisuuttaan ihan omien mieltymystensä mukaan ja kenenkään urheiluvaatteet tai välineet eivät toimi ainakaan minulle millään tavalla kateutta aiheuttavana tekijänä.

Oma treenivaatevalikoimani on hyvin pitkälti sponsoreiden mallistosta poimittua ja vastaa hyvin juuri omaan kilpaurheiluun tähtäävän harjoitteluni tarpeisiini, ja vaatteet joutuvat kulutustestiin pelkästään kuntosalilla parhaimmillaan yli 10 kertaa viikossa ja lisäksi käytän hyvin pitkälti samoja vaatteita myös toisen rakkaan harrastukseni, kiipeilyn parissa, joten ei niitä trikoita juurikaan ehdi kaapissa seisottamaan.

Rohkeasti siis vaan liikkumaan – asustuksesta ja välineistä riippumatta.

Liikkuminen ja harrastaminen kaikissa muodoissaan ovat meille äärimmäisen arvokasta henkistä ja fyysistä pääomaa, eli eihän pidetä niitä vakan alla vaatetusta murehtien.

PS. NoPain on kotimainen premium brändi, joka valmistaa huippulaadukkaita treenivaatteita. Ekologisuus ja eettisyys ovat osa brändin arvovalintoja. Koodilla lindas15 sinulla on nyt mahdollisuus saada kaikista normaalihintaisista vaatteista 15% alennuksen. Käy tutustumassa: www.nopain.fi ja Instagramissa nopainsport.


Rauhaisaa joulun odotusta,

Linda Sundelin