Motivaatio – sehän on tunnetusti meillä jokaisella joskus hukassa. Oli kyse sitten työelämästä tai treenaamisesta, ruoanlaitosta tai vaikka kodin siivoamisesta. Mistä se motivaatio lopulta kumpuaa ja kuinka sen saa säilymään?

Työelämää mietittäessä asiaan vaikuttanee merkittävästi työn mielekkyys, mutta myös taloudelliset tekijät. Yleisesti tunnettu faktahan on, että ulkoinen motivaatio, josta joskus voidaan käyttää myös nimitystä pakkopulla, on äärimmäisen huono kannuste pitkäjänteiseen tekemiseen ja työelämässä rimpuilu ainoastaan palkan takia voitaneen lukea juuri tähän pakkopulla kategoriaan ja usein työn jälkikin voi olla ”vähän sinne päin”.

Työn sisältö ja merkityksellisyys puolestaan ovat tekijöitä, joiden ansiosta työssä jaksaminen on huomattavasti parempaa ja työn jälkikin usein kiitettävällä tasolla.

Täysin samat lainalaisuudet pätevät myös elämän muilla osa-alueilla ja kun puhutaan liikuntaharrastuksesta ja nyt esimerkiksi kuntosaliharjoittelusta, niin voidaan sanoa suoraan, että harvalla motivaatio kantaa kovinkaan merkittäviin tuloksiin, jos lähtökohta harjoitteluun on esim. puolison lipsauttama ”ohhoh, oletpas sinä lihonut”. Sisuuntuneena moni jaksaa riehua salilla kuukauden tai pari, mutta miettimättä oikeastaan lainkaan suurempaa kokonaiskuvaa, miksi?

Motivaatio löytyy itsestä

Pakko, ulkoinen paine, sosiaalisen median luomat kauneusihanteet ja muut vastaavat tekijät eivät yksinkertaisesti vain jaksa kannatella kovinkaan pitkälle ja oleellisinta olisin tutkiskella omaa mieltään, miettiä omaa vireystilaa ja jaksamistaan ja kysyä itseltään esimerkiksi seuraavat kysymykset.

  • Voinko hyvin?
  • Jaksanko tehdä riittävästi?
  • Onko työnantajani tyytyväinen työpanokseeni?
  • Olenko normaalipainoinen?
  • Onko esim. jatkuvat nivelsäryt ja särkylääkeralli ihan ok?
  • Voinko sairastua kakkostyypin diabetekseen?
  • Näytänkö minä omissa silmissäni haluttavalta?
  • Mikä minut tekee onnelliseksi?
  • Mihin joukkoon minä voisin tai haluaisin kuulua?

Jos onnellisuuskäyrä ja suupielet kaiken itsetutkiskelun jälkeen osoittavat reilusti ylöspäin, niin kaikkihan taitaa olla keskimäärin hyvin. Jos taas suupielet kääntyvät kohti lattiaa, niin silloin saattaisi olla korjausliikkeen aika.

Motivaation säilyttäminen

Helppoa se ei liene koskaan, mutta puhtaasti omasta halusta alkava liikuntaharrastus kantaa askel askeleelta ja kuin varkain myös ruokkii itseään. Onnistumiset tuovat lisää onnistumisia ja kohenevan itsetunnon myötä myöskään satunnaiset taka-askeleet (näitähän tulee elämässä aina) eivät hetkauta oikeastaan mihinkään suuntaan.

Raskaan työpäivän jälkeen voi tulla helposti se fiilis, kun ei vaan jaksaisi, mutta mitä jos kuitenkin niinäkin hetkinä miettisit kaksi kertaa. Josko sitä kävisi tekemässä edes lyhyen treenin vaiko rojahtaa sohvalle suklaalevyn ja viinitonkan kanssa. Eihän hyvinvoiva kehokaan toki ehdottomuuksista rakennu ja joskus lasi viiniä voi olla ihan paikallaan, mutta kokonaiskuvassa merkitsevää onkin se, kertyykö matkalle enemmän niitä fiiliksiä, että ”onneksi tulin kuitenkin salille tekemään treenin”, kuin niitä ”voi perkele, suklaat loppu ja punkkuloota on tyhjä ja kello 21.05”.

Lähteäkö treenaamaan vai bilettämään? Elämä on valintoja.

Ihmismieli kaipaa palkintoja ja miten hyvältä se tuntuukaan, kun joku huomaa sinut ja toteaa: ”näytätpä sä hyvältä”, ”sinähän suorastaan hehkut” tai ”voi vitsi, noi farkut istuu sulle ihan mielettömän hyvin” tai kenties mieltä ylentää se, kun kadulla miesten päät kääntyvät katsomaan perääsi. Hyvä olo hehkuu ympärille ja usein se tarttuu myös muihin.

Palkinnoksi voi tuki lukea myös terveystarkastuksesta saadut hyvät tulokset ja energisemmän ja jaksavamman olemuksen mukanaan tuoma palkankorotus tai ylennys. Sisäisen motivaation palkkana on usein siis myös ulkoisen motivaation elementtejä, jotka kuten sanottua, eivät yksistään jaksa kantaa, mutta astuvat mukaan kuvioihin sisäisen motivaation saattelemana.

Yksinkertaisuudessaan siinä vaiheessa, kun sinä päätät, sinä myöskin onnistut ja siinä vaiheessa käytännössä kaikki ovet ovat avoinna. Siinä vaiheessa, kun päätös paremmasta olosta on kokonaan sinun itsesi tekemä, niin tekeminen myös kantaa, tuloksia syntyy ja olemuksesi voimaannuttaa myös muita. Saavutettu hyvä olo, vahvempi ja terveempi lihaksisto ja muodokkaampi vartalo ovat lopulta asioita, joihin vain sinä voit vaikuttaa – olemalla se upea oma itsesi, joka ansaitset vain parasta.

Asioiden priorisoiminen

Ja vaikka joku tässä kohdin voikin miettiä, että ”eihän mulla ole aikaa, kun on työ ja perhe ja lasten harrastukset ja ties mitä”, niin lopulta kyse on kuitenkin vain priorisoinnista. Asetatko sinä kaikki muut itsesi edelle? Onko muiden terveys lopulta tärkeämpää kuin omasi? Huolehtiminen omasta terveydestä ei ole koskaan hukkaan heitettyä aikaa, eikä myöskään millään muodoin itsekästä. Se on päinvastoin lisää elinvuosia rakkaiden ihmisten kanssa ja energiaa ja terveyttä puuhastella esim. lastenlasten kanssa tai mitä tahansa. Terve ja hyvinvoiva keho kun ei aseta rajoituksia.

Hyvä treeni haukkaa päivän tunneista ehkä yhden ja viikkotasolla ehkä 4–5 ja vuositasolla n. 250 tuntia. Se ei siis ole kovinkaan iso siivu vuoden 8760 tunnista – ja joka ikinen tunti, jonka huolehdit itsestäsi ja omasta kunnostasi, on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Motivaatiokeskusteluja kannattaa käydä avoimesti myös oman valmentajan kanssa, jolloin esim. kokonaisuuden erilaisia kipukohtia voi olla helpompi hahmottaa ja löytää niihin ratkaisuja. Rehellinen vuoropuhelu usein myös auttaa havainnoimaan oman tekemisen tasoa, sen riittävyyttä ja mahdollisia muutostarpeita harjoittelun ohjelmoinnissa ja ravitsemuksessa.

 

Mikäli Sinä olet kiinnostunut treenaamisesta, energisemmästä elämästä, paremmasta kunnosta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, niin autan mielelläni. Minut saat kiinni sähköpostilla lindanosoite@gmail.com

 

-Linda-