Nuorena helposti kaikki menee, mikä tulee. Myöhemmin iän karttuessa alkaa vasta miettimään vapaaehtoista eläkesäästämistä tai vaikka sijoittamista. Monesti törmäänkin keskustelupalstoilla siihen, että kysellään, kannattaako vielä aloittaa sijoittamista?!

Itse sanoisin, että kyllä kannattaa aloittaa, aina kannattaa! Meistä kukaan ei tiedä miten pitkään tässä maailmassa tallustamme, mutta tulevaisuuteen kannattaa suhtautua jo lähtökohtaisesti positiivisesti ja siten, että vielä on paljon aikaa. Jos siis olet 50- tai vaikka 70-vuotias, aloita sijoittaminen heti. Aika on rahaa sijoittamisessa ja paljon aikaa on paljon rahaa. Seitsemänkymppisenäkin ihmisellä olisi hyvä olla unelmia, joihin voi tähdätä sijoittamisella esimerkiksi matkustaminen.

Kuitenkin muistuttaisin tässä vaiheessa myös siitä, että jos rahaa ei käytetä, sitä ei tarvita. Näin ei omasta mielestäni kannata elää (etenkään suurilla ikävuosilla), että säästää elintasosta. Me emme kuitenkaan saa mitään täältä mukaan, joten niin mukavasti kuin mahdollista on hyvä elää. Jos sitten mukavan elämän jälkeenkin jää rahaa sijoitettavaksi, kannattaa se laittaa poikimaan. Esimerkiksi on mahdollista peruuttaa turhat lehtitilaukset ja lukea uutiset netissä, näin säästää noin parikymppiä kuussa ja sen voi laittaa poikimaan lisää. Tätä varastoa voi sitten käyttää, kun tulee isompia hankintoja tai jos vaikkapa sairastuu.

Monet miettivät myös, että jättäisivät sijoitukset perinnöksi lapsilleen. Tästä asiasta on varmasti montaa eri koulukuntaa ja se on täysin sinun oma päätöksesi. Itse olen sitä mieltä, että jokainen ansaitsee ja kuluttaa itse omat varansa. Monesti perityissä varoissa tapahtuu seuraava kaava: Ensimmäinen sukupolvi kerää omaisuuden, toinen kasvattaa sitä ja kolmas hävittää sen. Täten itse neuvoisin, että elä mukavasti ja sijoita sen ohella omia unelmiasi tai tavoitteitasi varten! Ja lisäyksenä, aloita sijoittaminen heti!

 

PS. Tässä blogissa ei anneta sijoitusneuvontaa, eikä tämän postauksen sisältöä tule tulkita kehotuksena tai tarjouksena ostaa tai myydä mitään rahoitusvälineitä. Jokainen tekee itse omat sijoituspäätöksensä.

 

Sijoitusterveisin, Helen Karim

 

Sijoittamisesta jo yläasteikäisenä innostunut ja kiinnostunut yksityissijoittaja. Sijoitussalkku koostuu osakkeista, rahastoista, asunnoista sekä parkkipaikoista.